Google

Sunday, October 01, 2006

Malam Ramadhan yg penuh barakah. tapik..

1 Oktober 2006
Pkul 1 lebih am
Sport Complex University Technology of Petronas

Tibe2 pintu bilik kene ketuk. pastu pg la bukak pintu, dan tibe2 lg member tu suh pegi ambik gamba orang main futsal kat atas court tenis. katenye nak bubuh dlm manifesto pilihan raye. x lame lg akan berlangsung election yang paling hangat dlm sejarah utp nih... haq melawan batil. pastu aku pun pegi la.. tp kamera xde. pg bilik member sat ambik kamera pastu trus ke court tenis. sampai2 skali xde orang futsal.. agak kecewe la jgk.. turun naik tangge carik kamera.

time to go back.. tp rase pelik skit.. kat parking lot sport complex yg kosong tu ade satu motor n satu kete kancil slain kete proton iswara aku. very2 wonder oo... nak kate orang main bola.. gelap gulita. dlm pale otak pk ni sure ade org tengah dating. utk memuaskan hati pg la jenguk sat.. dr kejauhan dalam kegelapan malam ramadhan, ternampak 2 kapel.. satu x pakai tudung.. satu lg pakai tudung! malas nak kacau yg x pakai tudung.. assume org kapir.

pg kat yg pakai tudung.. korang tau ape yg aku nampak? lbh kurang la mcm kat 'lubuk tupah'..

tu la die gaye kasanova utp... dgn rase bersalah aku mendekati kapel ni.. lalu berlakulah conversation yg panas.

aku: assalamualaikum.. buat ape tuh?

kapel tu tergamam.. ye la tibe2 ade org menyape dlm gelap..

aku: buat ape ni?
skali tgk muke laki tu budak turkmenistan. aiseh.. kene speaking plak.

aku: what r u doing here?
turkmen: what do u mean doing? why are u here?
aku: are u married?
turkmen: i'm going to merried her (ckp dgn nada nak gaduh.. dlm hati mls nak layan.. tp die block jln aku)
aku: i'm just asking whether u're married or not? the answer is yes or no. so?
turkmen: (x tau nak jwb ape) what r u doing here? i mean is this ur job?
aku: i'm here because Allah said in the Quran: "wa laa taqrabuzzina"
turkmen: i dind't do zina!
aku: hey.. u don't understand the ayah. Allah said "and never go near zina". Allah does'nt said "and don't do zina"!.
turkmen: hey.. i don't want to make trouble with u...

dan seterusnye.. rasenye x pentingpun lepas tu.. 2 things I want to highlight here.

1. Kenape perempuan melayu Islam, yang berhijab, dan dlm bulan ramadhan lg, tergamak buat bende mcm ni? kalau budak turkmen tu mmg la.. dah well known derang ni mmg jahil bab2 agame ni. tp bagi perempuan melayu Islam, yg dah pernah lalui proses 'pembelajaran' agame islam xkan x tahu. di manakah silapnya? pak gad utp? pak ali? mpp? harussani? atau kite sendiri. tengok kwn2 berkepit sane berkepit sini.. dlm hati rase benci! menyampah.. tp tu je la yg kite mampu buat.

2. dlm akhir2 conversation td tu turkmen tu ade menyentuh soal2 jage tepi kain orang. malas nak bagi dalil sbb bende simple mcmni budak skolah pon blh pikir apetah lg budak utp melainkan derang ni mmg keras kepale. alangkah beruntungnye kite sbb Rasulullah, para sahabat, tabi'in, tabi' tabi'in, salafus soleh, semuanya amat suka menjaga tepi kain orang. kalau mereka2 ni x suke jaga tepi kain orang, nescaya cahaya Islam ni xkan sampai kat kite. tp di zaman moden ni bende nilah yang paling orang lekehkan skali. katenye ketinggalah zaman, kolot, nak jadi ustat, kubur sendiri-sendiri dll.

wahai kawan2 ku, jomla berfikir, kalau semua org kat dunia ni jage tepi kain sendiri, ape yg akn terjadi pd bumi ni. palestin? malaysia? apakah cukup dengan hanya menuding jari? gerakah Islam x buat keje btul2.. abis tu kite ni org ape? bukan Islam ke? dan satu kene igt.. dlm Islam semua manusia tu ditanggungkan amanah yg sama! iaitu beribadah kpd Allah. xde speciality. bukan org tertentu je yg wajib menyampaikan ajaran Islam.

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik." 3:110

jadilah umat terbaik!

-wallahu'alam-

1 comments:

faridul said...

tahniah ya akhi kerana berjaya melaksanakan amar ma'ruf wa nahi munkar