Google

Thursday, September 27, 2007

“It doesn’t matter how you start, but how you end up”

Alhamdulillah, sudah lebih 2 minggu kita mengerjakan ibadah puasa. Ibadah yang bukan saja disyariatkan untuk ummat Muhammad, tetapi juga untuk ummat terdahulu yg punya 1 matlamat. Bukan lapar dan dahaga yang dicari, bukan riak takbur yg mahu ditunjuk, tapi redho Allah yang dinanti.

2 minggu sudah berlalu, mari kita ukur baju di badan sendiri. sejauh manakah ketakwaan kita? sudah berapa byk Al-Quran itu dibaca? jika dulu tidak rajin mengerjakan solat sunat, bagaimana pula sekarang? apakah benar kita mendidik nafsu di bulan ini? atau biasa-biasa saja.

bak kata pepatah inggeris “It doesn’t matter how you start, but how you end up”. sama seperti pelari pecut. yg diambil kira adalah keputusan yg terakhir. tiada rekod untuk kadar pecutan 2 saat terawal contohnya.

tapi, kita ini sentiasa mengalami penyakit seperti ini. memecut awal2 dan akhirnya lelah di pertengahan jalan. masjid dilihat sangat penuh pada permulaan ramadhan. dan kemudian susut secara kadar terus. hal seperti ini tidak pernah dicontohkan oleh Rasulullah bahkan bagindalah yg banyak sekali beribadat di 10 malam penghabisan.

oleh itu, marilah sama2 kita evaluasi diri kita. apakah amalan kita juga akan menyusut dgn bertambahnya bilangan puasa kita? jika dibulan ramadhan pun kita sudah lesu, bagaimana untuk 11 bulan yang lainnya? beristighfarlah dan memohon doa pada Allah supaya kita sentiasa beristiqamah dlm beramal.

semoga Allah mengurniakan sebenar benar ketaqwaan kepada kita.

0 comments: